top of page

Selv døde hester blir påvirket av bittet

  • harmoniskhest
  • 29. feb. 2024
  • 3 min lesing

Oppdatert: 17. mars 2024

Nå tenker du sikkert: Hææ?!? Men det er sant, selv et hesteskjelett viser en hemming av bakbensbevegelser når man legger press på tungebenet. Se kommentar fra Sharon May-Davis (forsker fra Australia nederst i innlegget).


Inni munnen til Trollmann

Shea Stewart er en av de få i verden som jobber som biodynamisk kraniosakral terapeut på hest. I hennes livslange utdannelse har hun vært med på flere obduksjoner av døde hester. På det ene kurset hun var med på, holdt av Dr. Sharon May-Davis som er en av Australias ledende eksperter på biomekanikk og muskel- og skjelett på hest, gjorde de en øvelse som hun forteller om i podkasten til Warwick Schiller (https://equinepodiotherapy.com.au/lecturers/sharon-may-davis/)


De festet ulike hodelag med forskjellige bitt, inkludert et bittløst hodelag, på skjelett-skallen til en død hest. En av kursdeltakerne bevegde et av bakbena frem og tilbake før det ble festet et hodelag og lagt press på tungebenet. Det var myke, smidige, og jevne bevegelser på bakbenet. Mens når de la press på tungebenet ved å feste og stramme et hodelag med bitt, ble bevegelsene til bakbenet kortere og mindre smidige.


Og husk at dette er altså på et skjelett! En død hest! Det er ingen hjerneaktivitet som påvirker, det er ingen muskler som strammes eller trigges, og ingen nerver som signaliserer til kroppen for øvrig. Bakbena og tungebenet henger altså sammen via skjelettet!


Så når du nå vet dette, og ser på en ekvipasje som trener på å øke bakbens aktiviteten til hesten ved å dra og mekke med hodet til hesten (legge press på bittet) - så vet du nå at dette er nytteløst..! Fordi ved å legge press på hodet med et hodelag som sitter stramt og et bitt som presser på tungen, forårsaker dette en hemming av bakbena. That`s a fact!


Trollmann og meg i rundpaddocken. Jeg rir med taugrime i stedet for hodelag

Men ved å øke forståelsen og kommunikasjonen vår med hesten, vil vi kunne finne ut hvor problemet sitter, og dermed kan vi klare å øke hestens bakbensaktivitet ved å være myk med en god feel i vår trening. Dette må skje gjennom økt bevisstgjøring, kunnskap om hesten og påkobling med hesten. Helst med et bittløst hodelag eller en taugrime som sitter riktig på hestens hode uten å stramme, men om du skal bruke bitt så er det i hvert fall alfa omega at det sitter riktig! Da blir ikke hestens bakben hemmet før du i det hele tatt får satt deg opp på ryggen.


Feil press på tungebenet kan til og med forårsake ubehag og smerte for hesten, som igjen kan forårsake utbrudd som å bukke eller i verstefall å steile. Dette er hesten sin måte å kommunisere til deg på, at noe er galt. Så om hesten din viser tegn til ubehag, stress eller utagerer når du drar i -eller strammer tøylene, så kan hodelaget og bittet være årsak til dette. Jeg sier ikke at dette alene i alle tilfeller er årsaken, men det er verdt å ha med seg i bakhodet ;-)


Dette innlegget er skrevet med inspirasjon fra podkasten til Warwick Schiller, basert på en samtale mellom han og Shea Stewart. Forskningen hun snakker om i podkasten har jeg ikke klart å oppdrive, men både Shea og Sharon er velkjente navn med stor faglig tyngde.


Kilder: Det begynte med podkasten til Warwick Schiller med Shea Stewart; https://open.spotify.com/episode/4z4ur44d0NH4QmXrttR0S0?si=3rF3eW0ZTL6PcjHtzXJEZQ


Kommentar fra Sharon May-Davis:

Dear Elisabeth,

There is no scientific literature on the topic only anecdotal repetitive practicals. 

Currently, I am working with Prof. Kevin Haussler on the subject as there is no real evidence based science.

The bit is applied to a dead horse and the hind limb moved in protraction and retraction.

When the bit is applied, there subjectively appears in 95% of the participants a 4-10" shortening of stride in the retraction phase.

But again, remember this is subjective and anecdotal evidence only and not scientific or methodically examined.

I hope this helps.

Kind regards,

Sharon


Oversatt til norsk blir dette:

Kjære Elisabeth,

Det er ingen vitenskapelig litteratur om emnet, bare anekdotiske repeterende øvelser.

For tiden jobber jeg med professor Kevin Haussler på dette emnet, da det ikke er noen reell bevisbasert vitenskap.

Hodelag og bitt påføres en død hest og bakbenet beveges i protraksjon og tilbaketrekning (beveges frem og tilbake). Når bittet påføres, vises det subjektivt hos 95% av deltakerne en 4-10" (10 til 25 cm) forkortelse av skritt i tilbaketrekningsfasen.

Men igjen, husk at dette bare er subjektive og anekdotiske bevis, og ikke vitenskapelig eller metodisk undersøkt.

Jeg håper dette hjelper.

Med vennlig hilsen

Sharon




 
 
 

Komentarai


Håper du vil følge med på siden, og at du synes dette virker interessant!

//

Hope you will follow my website, and that you found this interesting!

Hilsen/ Best regards
Elisabeth! 

 

bottom of page