Misbruker vi hesten, til å føle oss selv gode?
- harmoniskhest
- 12. okt. 2024
- 6 min lesing
Hvis du noen gang har vært i et dårlig forhold hvor du ble manipulert eller tvunget til å gjøre ting du egentlig ikke ville, ble presset til å endre dine meninger og holdninger, hvor du mistet stemmen din eller ikke ble hørt, og du følte at du ikke var god nok - så vet du at dette er et vondt forhold å være i. Det er ikke snakk om noen spesiell form for hestesport, treningsmetode eller miljø - hvert individ må sees i hvert enkelt tilfelle.

Sarah Scholte (2017) skriver i kapittelet sitt: Somatic Experiencing® and Attachment Principles: "Reforhandling (å forhandle om noe på nytt: et valg) er annerledes enn gjeninnføring (å innføre noe på nytt: tvang) .... Når vi "føler oss følt" av den andre, når man opplever responser og tilpasning til emosjonelle, somatiske og relasjonelle signaler, og når vi støttes til å ta gode handlinger i øyeblikket basert på våre behov og hva vi ønsker at skal skje, er "korrigerende emosjonelle opplevelser" mulig." - Altså at du kan utvikle nye handlinger og responser gjennom veiledning.
Videre skriver hun: "Dette er ganske annerledes enn å bli fratatt det å kunne velge, å være stille uten stemme, måtte overstyre og stenge av for å kunne være i forholdet, eller å måtte blokkere ens naturlige impulser for sikkerhet og selvbeskyttelse." - Altså å bli tvunget til å gjennomføre noe du ikke vil eller er klar for.
Sarah har en master i traume fokusert rådgivningspsykologi og skrev avhandlingen sin om dyre- og hesteassisterte intervensjoner. Hun er også grunnlegger og direktør av The Refuge: Centre for Healing and Recovery and the EquuSpirit: Healing with Horses program, i tillegg til å ha utviklet behandlingsformen: EquineFacilitated Trauma Therapy.
Det er noen store og harde ord i utdraget fra kapittelet Sarah har skrevet når vi tenker oss at det er hesten det er snakk om, - fordi i mange situasjoner gir vi ikke hesten et valg, den blir ikke hørt, den blir overstyrt og tvunget. Vi mennesker er ofte ikke åpen for å la hesten komme med ønsker, ytringer eller meninger om når, hva, hvor eller hvordan.
Gjennom min etterutdannelse innen PPU (praktisk, pedagogisk utdanning), er nettopp dette noe av det som danner basisen i en læringssituasjon, disse fire ordene: når, hva, hvor og hvordan.
Dette legger grunnlag for å opprette en kommunikasjon som gir mulighet for økt forståelse, det åpner opp for å oppleve mening og mestring, og ikke minst gi følelsen om at man er god nok og verdt noe ved å føle at det er behov for egne evner og ferdigheter.
Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg har en mye mer morsom tid sammen med hestene mine når de ikke oppfører seg som roboter, men kommer med forslag, har egne meninger og jeg føler at det er omsorg, trygghet og humor i det vi gjør sammen.

Så hvorfor har du egentlig hesten? Hvorfor driver du egentlig med ridning eller kjøring, oppdrett eller andre grener innen hestesporten? Fordi det får deg til å føle deg bra, suksessfull, du tjener penger, at du får det godt med deg selv eller blir populær? Eller er det fordi du opplever en glede, mestring, en omsorg når du er sammen med hesten, at dere har trygge rammer til å utvikle dere begge to, og dere har det fint sammen?
Og i en gitt situasjon hvor et menneske eier en hest, så kan ikke hesten komme og si "jeg slår opp" eller "jeg vil skilles".. Den har ikke det valget - den er i de aller fleste situasjoner stuck med det mennesket som eier den.
Husk at hester har like forskjellige personligheter som deg og meg. Jeg har opplevd det flere ganger med elevene som jeg har hatt på kurs; at elevens og hestens personlighet ikke var noen god match, like ofte som jeg har opplevd at eleven og hesten ble et radar par! Men ha det i bakholdet at ikke alle hester passer for alle, og det er ingen skam i det! <3 Du har ikke gjort noe feil, du er ikke et dårlig hestemenneske av den grunn - dere har bare forskjellige personligheter som liker å gjøre ulike ting..
Hesten tilgir det meste, og klarer i de aller fleste situasjoner å utarbeide en mestringsstrategi for å overleve - men tenk litt etter:
får du hesten til å gjøre ting fordi du vil og for at du skal føle deg bra?
eller gjør dere ting sammen fordi dere begge to synes det er fint, morsomt, føles givende for begge, fordi det er koselig og begge synes det er gøy?
Det å klare å lese, og ikke minst forstå hva hesten gir uttrykk for, kan være vanskelig for mange. Det er de siste årene, inkludert i 2024, gjennomført mange studier på det faktum at mennesker ofte ikke klarer å tolke, eller forstår hestens tegn og signaler om smerte, stress og ubehag, og det er foreslått sjekklister og etogrammer for å informere og opplyse hestefolk om dette (Bell et al., Rogers & Bell., Chiavaccini et al., Lundbland, Howard et al., Yadav et al., Ask et al., Jodzio et al., Wulf et al., Campos de Araùjo Jùnior et al.)
Det er i tillegg gjort mange studier på det stresset som føll gjennomgår når de avvennes fra mor og sendes vekk - det er ikke til å komme vekk fra at dette er en påkjenning uansett alder. Men det er her, som i alle andre tilfeller, individuelle forskjeller og ulikheter.

Men forskjellen er hvor godt utviklet føllet/ åringen er på å kunne takle dette stresset, hvor godt de er forberedt gjennom håndtering, pregning og trening. Og ikke minst om den kommer til en sunn, sosial og etablert flokk med eldre/ voksene individer. For de fleste hester tilbringer i bestefall et par timer av døgnet sammen med mennesket sitt, og de resterende 22 timene enten alene eller sammen med hesteflokken.
Det er selvfølgelig mange individuelle forskjeller mellom både hester (føll og hopper), sosialt etablerte flokker, fasiliteter og menneskelig håndtering, men Dwyer et al. har sett gjennom 366 publikasjoner som er skrevet om avvenning hos føll, og har kommet frem til at det er vanskelig å konkludere med noe helt spesifikt fordi det er så mange variasjoner inkludert i studiene.
Det jeg vil frem til her er at det er skrevet 366 publikasjoner på stresset som avvenning påfører føllet. Og tidligere i denne teksten henviser jeg til forskning gjort senest nå i år om hvor dårlige vi mennesker kan være på å lese, forstå og tolke smerte, stress og ubehag hos hester.
Så til alle dere som avvenner føllet når de er 6 måneder, hvordan kan dere så skråsikkert påstå at hesten i voksen alder ikke bærer preg av å ha blitt avvent og sendt av gårde til ny eier som baby? (Jeg har nemlig fått en del kommentarer på mitt forrige innlegg som omhandlet avvenning av føll i en alder av 6 til 8 måneder).
Jeg ønsker ikke å trykke noe nedover hodet på folk, jeg er ikke provoserende med vilje, jeg er ikke ute etter å starte en mega diskusjon, jeg håper bare vi kan legge holdningen "det har alltid blitt gjort sånn" opp på hyllen litt, og aktivere de små grå.. Jeg har inntrykk av at det er enkelt å gjemme seg bak det ordtaket, mens realiteten er at mange er styrt av profitt. Gjør vi det som er best for hestens fysiske og mentale helse, utvikling og trivsel i hvert enkelt og individuelle tilfelle? Enten det er snakk om ridning, kjøring, håndtering av hesten, avvenning av føll, eller enhver annen situasjon?

Og kan du med hånden på hjerte si: "Ja det gjør jeg!" Så er det helt fantastisk <3 Men er du litt usikker, så les deg opp om blant annet hestens tegn, signaler, kroppsspråk, utvikling av nervesystemet/ kropp/ mentalitet, deres behov for sosial interaksjon, terskelverdier for miljø stimuli og trygghet. Det er viktig å huske på forskjellen mellom HVA som gjøres (valg eller å bli tvunget), og HVORDAN det gjøres (veiledning, kommunikasjon og tilpassing).
Takk for at du leste hele innlegget! Håper jeg har inspirert og gitt deg pågangsmot til å forstå hesten din litt bedre, og åpne opp for en kommunikasjon mellom deg og hesten - fordi det er hver enkelt hest som har fasiten om hva som er riktig for den i hvert enkelt tilfellet!
Hilsen Elisabeth :)
Ps: Jeg er i sluttfasen med å redigere min første bok: "Ikke lobotomer hesten: en enkel guide til en bedre forståelse og kommunikasjon med hesten." I denne boken tar jeg for meg blant annet de temaene jeg skriver om i blogg innleggene mine som du kan lese her på hjemmesiden, i tillegg til mye, mye mer. Boken kommer for salg ut på nyåret i 2025! Og kan allerede når forhåndsbestilles her på hjemmesiden :)

Comments