Du må raskt opp på hesten igjen hvis du faller av - eller må du det?
- harmoniskhest
- 14. feb. 2024
- 2 min lesing
«Dra på sykehuset, eller sett deg oppå hesten igjen» er et sitat som Gareth Mare er sterkt imot. Han er en Sør Afrikansk hestetrener og forsker på dyreatferd.

Dette sitatet vil i de aller fleste situasjoner føre til at dersom du ikke måtte på sykehuset etter det første fallet, så er du nesten garantert et mye større og mer alvorlig fall når du setter deg tilbake oppå hesten igjen, forteller han i en podkast episode til Warwick Schiller (The journey on podkast, episode nr. 72).
Og hvorfor er det sånn? Jo, ut ifra min forståelse av hvordan hestens sanser fungerer, så er de som et radio tårn som tar inn all energi fra omgivelsene rundt og tolker dette som informasjon. Både på godt og vondt, fordi det er slik de har overlevd i tusenvis av år.
Når vi er sammen med hesten, enten om vi er på bakken eller om vi sitter oppå ryggen deres, er vi en del av omgivelsene som hesten tar inn informasjon fra. Dette gjelder blant annet i form av energien, fokuset, intensjonen og følelsene våre.

Hvis det oppstår en situasjon som gjør oss nervøse og redde, så kan du være 100% sikker på at hesten merker dette i samme sekund som kroppen din begynner å reagere. Pusten din og muskelspenningene i kroppen endres, hjerte- og hjerne frekvensen din endres, for ikke å snakke om hormonene dine som blir skyldt ut i kroppen! Med andre ord - du har ingen mulighet for å klare og lyve om dette til hesten din.
Og hvis uhellet skulle være ute, og du faktisk faller av hesten, så sier det gamle ordtaket, rådet eller vår innprentede holdning som vi har fått tredd ned over øra siden vi var små: "du må opp på hesten igjen så fort som mulig etter at du har falt av".
Og hvis vi følger dette ordtaket, rådet eller holdningen, og faktisk setter oss opp på hesten igjen mens vi er fulle av adrenalin, har høy puls, kort pust og er kjempe anspent i alle musklene våre - fordi kroppen vår tross alt er i overlevelses modus etter å ha falt av hesten. Hva forteller kroppen vår da til hesten? Jo, nemlig at faren ikke er over.. Da er det fort gjort at en enda mer alvorlig ulykke kan oppstå, fordi nå er hesten også på vakt etter et monster som kan hoppe frem fra buskene, eller bak postkassen og spise den levende..
MEN hvis vi heller bruker litt tid sammen med hesten fra bakken og roer oss helt ned først. Fokuserer på å få tilbake en rolig, dyp pust og at resten av kroppen får justert seg ned til det parasympatiske nervesystemet hvor musklene er avslappet, pulsen jevn og endorfinene overtar for adrenalinet, SÅ kan vi sette oss opp på hesten igjen og fortsette med det vi holdt på med. Kroppen vår vil da kunne formidle til hesten at faren er over.
Comentários